Amenajarea terasei în funcție de destinația pe care vrei să o dai acestui spațiu poate să pară simplă, dar fiecare detaliu contează. Mai întâi de toate, trebuie să decizi care va fi destinația principală a terasei tale. Îți dorești un spațiu în care să socializezi alături de familie sau prieteni? Preferi un spațiu de lucru amenajat în aer liber? Sau vrei să îți creezi propria grădină urbană?
În funcție de scopul principal, terasa sau balconul pot fi astfel aranjate încât să îți facă viața mai frumoasă. Oricare ar fi destinația dorită, cert este că efectul vizual al terasei depinde în mod direct de mobilierul ales și de plantele ornamentale. Iar atunci când dispui de o terasă spațioasă, o poți împărți în două sau trei zone diferite, delimitate cu ajutorul ghivecelor cu plante sau arbuști veșnic verzi.
Amenajarea terasei: mobilierul
Terasa este varianta cea mai la îndemână de a petrece timp în aer liber, chiar la tine acasă. Amenajarea terasei depinde în mare măsură și de anotimpul în care te afli. Astfel, dacă pe timp de vară poți opta pentru șezlonguri pentru plajă și umbrele de exterior. Iarna poți înlocui șezlongurile cu fotolii sau canapele de exterior, pe care le poți aranja în jurul unui șemineu electric, decorativ.
Dacă nu vrei să schimbi mobilierul de exterior în funcție de sezon, poți alege un singur tip de mobilier, potrivit pentru toate anotimpurile, iar în loc de umbrele să folosești o pergolă extensibilă. Din fericire, terasele generoase de care beneficiază townhouse-urile din Avalon Estate îți oferă o multitudine de opțiuni de amenajare a terasei.
Este ideal să alegi elemente de mobilier din materiale rezistente, naturale, așa cum sunt ratanul, răchita, bambusul sau lemnul de stejar, cedru sau tec.
Dacă preferi stilul industrial, o opțiune potrivită este aluminiul, care, spre deosebire de alte metale, nu ruginește.
Pernele și textilele pot fi din materiale sintetice, impermeabile sau din materiale naturale, cu mențiunea că pe acestea din urmă va trebui să le acoperi cu huse de protecție atunci când nu le folosești, pentru a le feri de intemperii. Sau să le depozitezi în interiorul locuinței.
Dacă ai copii, cu siguranță se vor bucura dacă le vei rezerva și lor un spațiu special pentru joacă pe terasa încăpătoare. Un cort alături de un balansoar și un covoraș pe care să își poată alinia jucăriile preferate se vor bucura de mare succes! În plus, se vor afla în deplină siguranță, în imediata ta apropiere.
Amenajarea terasei: plantele verzi
Plantele verzi îi vor oferi un aspect natural terasei tale. În plus, poți „masca” interiorul acesteia cu ajutorul unor suporturi verticale, cu rol de susținere pentru plantele agățătoare. Ce tip de plante vei alege, dacă acestea vor fi doar decorative sau preferi să adaugi în mica ta „grădină” și plante aromatice sau mici arbuști fructiferi – este doar decizia ta.
De reținut, însă, că este preferabil să alegi (și) plante care rămân verzi pe tot parcursul anului. Poți opta pentru ghivece și jardiniere mai mari sau mai mici, pe care să le poți muta, atunci când simți nevoia să faci o schimbare. Astfel, amenajarea terasei tale va putea fi modificată cu ușurință, în funcție de anotimp, pentru plajă, socializare sau lucru în aer liber.
Plante veșnic verzi pentru balcoane, logii, terase și grădini
Plantele veșnic verzi vor aduce natura mai aproape de tine și te vor ajuta să alcătuiești din ele Iată câteva exemple de plante rezistente atât la temperaturi ridicate, cât și scăzute, de al căror aspect te poți bucura pe tot parcursul anului:
- Tuia – coniferul care mai este numit și „Arborele Vieții” este rezistent și ușor de îngrijit. Coroana poate fi tunsă, pentru a-i da o anumită formă.
- Buxus – încă o variantă de arbust care poate fi tuns pentru a obține forme deosebite.
- Rhododendron Bloombux (rododendron) – este rezistent, veșnic verde, iar în lunile iunie-iulie produce inflorescențe grupate în formă de buchet.
- Bambus Aurea (bambus auriu) – este deseori folosit ca barieră vizuală și fonică, plantat în jardiniere.
- Prunus laurocerasus Rotundifolia (laur englezesc cu frunze rotunde) – are frunze mari, rotunde și lucioase și înflorește în lunile aprilie-mai.
- Yucca filamentosa – această specia de palmier cu frunze veșnic verzi îți va oferi un spectacol al înfloririi clopoțeilor albi în perioada iulie – august.
- Juniperus squamata Blue Star (ienupăr chinezesc Blue Star) – arbustul mic și compact are o nuanță albăstruie care îl va scoate în evidență față de celelalte plante verzi.
- Jasminum nudiflorum (iasomia de iarnă) – este o plantă cățărătoare spectaculoasă, care înflorește iarna și primăvara. Are nevoie de suporturi pe care să se poată sprijini (pergolă, spalier etc.).
Iluminarea terasei
Cel mai probabil, seara va fi momentul zilei în care vei petrece mai mult timp pe terasa ta. De aceea este bine să iei în calcul de la bun început și soluțiile de iluminat. O terasă însorită îți va permite montarea de lămpi cu încărcare solară, pentru a limita consumul de energie electrică, dar și pentru a obține un sistem de iluminat versatil.
Dar poți opta și pentru ghirlandele clasice cu leduri pentru exterior, care vor crea o atmosferă feerică în preajma sărbătorilor de iarnă. Sau, pur și simplu poți crea o atmosferă relaxantă cu ajutorul câtorva lumânări parfumate.
Amenajarea terasei este o ocazie ideală pentru a da frâu liber creativității tale și pentru a crea un spațiu fermecător, pentru tine și pentru oaspeții tăi! Oportunitățile pe care ți le oferă unitățile mari din Avalon Estate sunt unice! Vei avea o mulțime de posibilități de amenajare – atât interioară, cât și exterioară!
Sursa foto: Shutterstock