12 martie 2021

Townhouse – Istoria unei case care a modelat marile orașe europene

Townhouse-ul, locuință urbană cochetă, oferă fundalul discret pentru numeroase filme marcante și este subiect central pentru fotografiile turistice. Cine nu s-a oprit din drum uitându-se uimit la fațadele multicolore de pe malul canalelor ce străbat Amsterdamul sau admirând elegantele case albe londoneze? Sunt doar 2 exemple, însă casele tip townhouse sunt reprezentative pentru toate marile capitale europene și pentru principalele orașe din SUA, oferind un tip de locuință spațioasă, confortabilă și adaptată perfect realităților urbane.

Avalon Estate aduce pe piața rezidențială din România casele tip townhouse, locuințe urbane la stardarde înalte ce îmbină perfect avantajele unei case din suburbii cu versatilitatea unui apartament. Casele tip townhouse au o tradiție îndelungată și avantaje de necontestat care le fac să fie locuințele ideale pentru cei care doresc o viață activă fără a face însă rabat la spațiu sau la calitate.

Ce este o casă tip townhouse?

În lipsa unei denumiri mai inspirate, locuințele tip townhouse sunt case urbane caracterizate prin amprentă la sol redusă ce compensează prin dispunerea pe mai multe etaje, în general între 2 și 4 etaje. Fiecare astfel de locuință are 2 intrări individuale, direct de afară, și împarte 2 pereți cu casele învecinate. Casele tip townhouse dispun de terase, adesea generoase, iar unele dintre ele au chiar și mici grădini.

În forma lor modernă, aceste case tipice marilor orașe permit proprietarilor să traiască confortabil, să aibă un stil de viață sofisticat și totodată să se bucure de toate avantajele orașului.

Casele stil townhouse au revenit în atenția publicului în ultimele decenii, datorită avantajelor  de necontestat: spațiu generos, asemănător cu cel oferit de o casă individuală, însă la un preț mai bun, independența unei locuințe individuale fără stresul și costurile ridicate aferente îngrijirii unei case individuale, dar și acces rapid la servicii și facilități.

Townhouse sau imaginea unui oraș idilic, modern, plin de viață

Construcțiile townhouse își au originea în Paris, în secolul al XVII-lea, când Regele Henric al IV-lea a comisionat construcția Pieței Regale, care va deveni după Revoluția Franceză Place des Vosges (Piața Vosgilor) – cea mai veche piață din Paris și una dintre cele mai frumoase piețe europene.

Ideea din spatele proiectului – unul dintre primele exemple de planificare urbană condusă de monarhie – a fost realizarea unor fațade care să te ducă cu gândul la un palat, care să impresioneze prin simetrie, și care să creeze sentimentul unei comunități. Bineînțeles, comunitatea la care se gândea monarhul francez era formată din nobilii de la curtea regală, care se puteau întâlni astfel în spațiul public, într-un mediu elegant, plăcut și ferit de realitățile Parisului de la acea vreme. Fațadele elegante aminteau de vestitele palazzi venețiene și florentine, inspirate la rândul lor de arhitectura clasică romană.

Conceptul a fost preluat în Marea Britanie la puțin timp după, oferindu-le nobililor și burgheziei o locuință elegantă și totodată confortabilă în care să își petreacă cele câteva luni de vară dedicate sezonului de evenimente.

Așa a luat naștere și numele de townhouse, prin opoziție cu denumirea reședinței permanente – country house și country estate. Casele tip townhouse au devenit reprezentative pentru Londra odată cu reconstrucția orașului după Marele Incendiu din 1666. Amprenta la sol redusă și versatilitatea lor le-au făcut ideale pentru un oraș dornic să se reinventeze.

De aici și până la faimoasele brownstones din Brooklyn a fost doar un pas. Odată cu plecarea din Europa, imigranții au luat cu ei acest mod de a construi și de a dezvolta un oraș și l-au adaptat realităților locale, folosind materialele pe care le aveau la dispoziție și care au dat culoarea roșiatică specifică fațadelor newyorkeze.

Casele tip townhouse sunt la fel de variate precum orașele și culturile care le-au adus la viață. Toate au însă în comun faptul că sunt construite în șir, păstrându-și totodată individualitatea.

De ce să alegi un townhouse?
Dacă nu te poți hotărî între casă și apartament, atunci un townhouse ar putea fi opțiunea potrivită pentru tine, încorporând ce e mai bun din ambele lumi. Un townhouse modern impresionează prin layout-ul său, prin calitatea construcției și a finisajelor și prin libertatea pe care le-o oferă proprietarilor. Iată câteva dintre atuurile unui townhouse:

  • Spațiu generos…

Într-un townhouse ai parte de mai multe dormitoare, bucătărie spațioasă, terase, băi suficiente pentru o familie mare, spații de depozitare. Format din mai multe etaje, un townhouse îți oferă tot spațiul de care ai nevoie pentru tine și familia ta. Dispunerea pe etaje te lasă să delimitezi zone dedicate pentru diverse funcții. Spre exemplu, dormitoarele pot fi amplasate pe etaje separate de living, astfel încât să vă puteți bucura de o seară în compania prietenilor, fără ca cei mici să fie deranjați de zgomot.

  • …însă la prețuri mai mici

Prețul unui townhouse este mai mic decât cel al unei case individuale cu suprafață similară. În plus, cheltuielile pentru întreținerea și mentenanța exterioară a acestui tip de locuință sunt mai scăzute.

  • Mai multă independență, mai puțină bătaie de cap

Cu un townhouse, scapi de grija grădinii deoarece zona verde din fața casei tale este spațiu comun, astfel încât este amenajat și îngrijit prin intermediul asociației de proprietari. Nu în ultimul rând, ai luxul de a încuia ușa și de a pleca liniști în vacanță pentru o perioadă mai lungă de timp, fără să îți faci griji că se usucă plantele din gradină.

De asemenea, asociația de proprietari joacă un rol foarte important și în menținerea imaginii generale a cartierului, reglementând clar ce modificări exterioare pot fi aduse unei case și menținând astfel calitatea zonei la un nivel ridicat.

  • Ești parte a unei comunități și te bucuri de toate facilitățile și serviciile puse la dispoziția acesteia

Casele tip townhouse fac parte din ansambluri ce le oferă proprietarilor acces la facilități precum parcuri private, cluburi, piscine. Toate acestea se află în apropiere, astfel încât nu pierzi timp prețios în trafic.

Vrei să afli mai multe despre casele tip townhouse și despre cum am transpus acest concept în Avalon Estate? Rămâi pe blogul nostru și pe paginile de social media pentru noi detalii.

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Avalon Estate, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.

Telefon Avalon 0771236453 Sună acum Telefon Avalon 0771236453 Sună acum
Email AvaonContact Contactează-ne
×

Fii la curent cu cele mai noi
informații din Avalon Estate!

Abonează-te la newsletter!