25 ianuarie 2023

Tradiții de casă nouă, obiceiuri, superstiții și cadouri

Din cele mai vechi timpuri și până în prezent, tradițiile, obiceiurile, superstițiile și cadourile de casă nouă au fost nelipsite la inaugurarea unei locuințe. Mai creștine sau mai păgâne, de la ritualurile ancestrale și până la sfințirea casei de către preot – tradițiile de casă nouă sunt practicate de majoritatea oamenilor de pe planetă.

Avem și noi, românii, superstițiile noastre, însă elementul comun al tuturor acestor tradiții, obiceiuri, superstiții și cadouri de casă nouă este susținerea pe care familia, prietenii și vecinii o arată noilor proprietari. În vremurile mai vechi, casa nouă era asociată cu punerea bazelor unei noi familii. De aceea, în unele culturi obiceiurile încă se asociază cu tradițiile nupțiale. În prezent, însă, petrecerile de casă nouă nu se mai asociază neapărat cu un moment legat de situația familială.

Un lucru este cert: la mutarea într-o comunitate nouă, fie că este vorba despre tine sau despre o persoană apropiată, este de bun augur oferirea unor cadouri cu semnificație. Îți vom prezenta în acest articol obiceiuri din diverse părți ale lumii, pe care le poți pune chiar tu în practică sau cu care să îți surprinzi prietenii într-o astfel de ocazie.

Cuplu vesel abia ajuns în vizită
Cuplu vesel abia ajuns în vizită

Tradiții și obiceiuri de casă nouă în Europa

Sensul principal al vechilor tradiții de casă nouă era purificarea spațiului în care tânăra familie urma să se mute. Oamenii credeau că o casă goală era tentantă pentru spiritele rele, care erau înclinate să se cuibărească în ea. De aceea, spațiul trebuia să fie descântat și parfumat cu ierburi și esențe aromate.

În țările nordice și în Marea Britanie, apropiații contribuiau la propriu la crearea unei atmosfere călduroase, aducând lemne pentru foc. Aprinderea focului – în șemineu sau în aer liber – se regăsește în majoritatea culturilor și religiilor.

În vremurile mai moderne, focul din șemineu a fost substituit cu lumânările parfumate, flacăra acestora având aceeași simbolistică: purificarea și încălzirea locuinței.

Lumânare decorativă aprinsă într-un cadru confortabil
Lumânare decorativă aprinsă într-un cadru confortabil

Era important, de asemenea, ca noii proprietari să fie susținuți în alcătuirea gospodăriei. De aceea, printre cadourile obișnuite în țările europene se numărau pâinea și sarea, uleiul, vinul, făina, nucile, fructele uscate și alte materii prime pentru utilizări culinare.

Fructul preferat de greci în astfel de ocazii este rodia. Considerată fruct sacru încă din vechime, colorată și plină de semințe, rodia este menită să aducă fertilitate, noroc și bogăție. Cu cât mai multe rodii oferite – cu atât mai bine.

Și germanii au un fruct preferat: acesta este ghinda, care ar alunga duhurile rele. Pe vremuri, oaspeții primiți în casă nouă aduceau cu ei și un cocoș, care să îi țină la distanță pe musafirii nepoftiți. Cu timpul, tradiția s-a modificat, astfel încât în prezent se oferă veselă și decorațiuni pentru bucătărie cu aceste reprezentări.

Francezii – gurmanzi cum îi știm – au păstrat până astăzi obiceiul de a organiza un ospăț de casă nouă. Acesta are și un nume: pendaison de crémaillère, care se referă la atârnarea cârligului pentru ceaun deasupra focului din șemineu.

Tradiția datează din vremuri medievale, când se obișnuia ca membrii familiei, prietenii și vecinii să se ajute unii pe alții ajute la construirea unei case noi. În semn de mulțumire și prețuire, la finalizarea lucrărilor gazdele le ofereau o masă copioasă. Chiar dacă puține case mai au astăzi șemineu sau ceaune pentru gătit la foc de lemne, organizarea unei mese festive se practică și în prezent.

În țările slave, se oferă pâine și sare și se crede că este de bun augur ca prima ființă care trece pragul noii locuințe să fie o pisică.

Cristofor Columb a contribuit și la apariția unei tradiții de casă nouă în Spania, iar mai apoi și în alte țări vecine. În anul 1493, Columb a navigat până în Caraibe, unde a descoperit ananasul. Fructul i-a impresionat prin savoarea lui pe navigatori, care au dus mai multe astfel de fructe și în țara natală. Ulterior, ananasul a devenit un cadou de lux oferit proprietarilor de casă nouă.

Italienii obișnuiesc să ofere o mătură nouă.

Tradiții și superstiții de casă nouă în România

De altfel, și la noi, la români, să oferi o mătură nouă este un gest pozitiv, dar fiind că nu este recomandabil să fie adusă o mătură deja folosită, care ar purta cu ea murdăria și energia negativă a unui alt spațiu. Gestul rămâne, însă, mai mult simbolic, mătura fiind înlocuită în majoritatea caselor cu electrocasnice moderne.

Vizitatorii pot aduce, tot simbolic, grâu sau orez – care în vechime chiar se aruncau peste casă pentru a aduce belșug. Se spune că este bine ca prima persoană care trece pragul noii case să poarte cu ea pâine și sare.

În vremurile de demult, se mai obișnuia să se îngroape un ban de argint la temelia casei, pentru protecție și belșug. Ca „instrument” de protecție împotriva strigoilor sau vampirilor era folosit usturoiul, atârnat de tocul ușii.

Un cadou nepotrivit este considerat cuțitul, care ar aduce neînțelegeri și vrajbă în casă.

Tradiții și cadouri de casă nouă în Asia

Și în China există obiceiul de a oferi o mătură nouă, care să nu poarte cu ea praf sau resturi. În cazul caselor cu curte, se obișnuiește să se planteze un portocal în grădină.

Decor de interior cu fotoliu verde și portocal pitic
Decor de interior cu fotoliu verde și portocal pitic

Un alt gest aducător de noroc este să oferi bani într-un plic roșu. Chinezii, ca și tibetanii, sună din clopoțel în noul spațiu, pentru a alunga energia negativă.

În India, sfințirea casei (Grihapravesham) este tratată ca un eveniment de o importanță deosebită. Purificarea casei are sensul de a crea un context ideal pentru bunăstare și echilibru. Un obicei care poate să pară bizar este aducerea unei vaci care să înconjoare casa. Însă dacă punem acest fapt în contextul în care vaca este considerată animal sacru în acest teritoriu, nu mai este de mirare.

În unele zone, localnicii aduc vaca și în casă. Ba chiar animalul trebuie să fie prima ființă care intră în acest spațiu nou, în cadrul ceremoniei numite Vastu Shanti Puja, prin care se purifică locuința. Tot în India se mai practică și fierberea orezului în lapte, până când dă în clocot, cu scopul de a aduce proprietarilor prosperitate și viață lungă.

Filipinezii aruncă monede prin toate colțurile casei, pentru noroc și belșug.

În Tailanda se practică un ritual de purificare și binecuvântare (Khuan Ban Mai) oficiat de un număr impar de călugări budiști (se consideră că numerele pare aduc ghinion). În cadrul ceremoniei, călugării leagă un șnur sau o sfoară sfințită la încheieturile mâinilor celor care vor locui în acel spațiu, pentru a le aduce noroc. De asemenea, călugării vor alunga spiritele rele cu ajutorul incantațiilor

În Japonia, oaspeții obișnuiesc să le ofere gazdelor o sticlă de sake și device-uri electronice.

Tânăr întâmpinând oaspeți în noua sa casă
Tânăr întâmpinând oaspeți în noua sa casă

Tradiții și obiceiuri de casă nouă în Africa

Sarah Obama, bunica din Kenia a fostului președinte american Barack Obama a adus în lumina reflectoarelor cu câțiva ani în urmă două tradiții de casă nouă din țara sa natală. Este vorba despre un taburet cu 3 picioare și un bici tradițional Luo din coadă de bou. În general, tradițiile africane sunt legate de efectele ierburilor sacre și de vânătoare.

Obiceiuri de casă nouă în America

Amerindienii, locuitorii nativi ai Americii de Nord, și-au păstrat obiceiul de a arde frunze de salvie albă într-o casă nouă, pentru a o purifica.

Amerindienii, populația nativă din America de Nord, ard salvie albă pentru a curăța spațiul interior de energii sau spirite negative, începând de la ușa de intrare și continuând în sensul acelor de ceasornic prin toată casa, inclusiv în băi și în șifoniere. Această tradiție pregătește casa pentru a primi dragoste și lumină.

În unele state din sudul S.U.A., localnicii au adoptat o tradiție împrumutată de la africani, și anume vopsirea ușii, ferestrelor, obloanelor sau a pragului în albastru. Inițial, vopseaua era amestecată cu suc de lămâie, pentru a alunga țâțarii.

Tot în zona de sud se organizează o petrecere numită „Food Pounder”, la care oaspeții aduc o livră (pound) – aproximativ o jumătate de kilogram – de produse alimentare sau materii prime pentru gătit (brânză, făină, zahăr etc.) pentru a umple cămara noilor locatari.

În alte zone din America, se oferă flori, tarte sau alte preparate proaspăt scoase din cuptor.

Tradiții din America: mini-torturi proaspăt gătite
Tradiții din America: mini-torturi proaspăt gătite

Atenție, însă, dacă vrei să oferi flori unei familii mexicane: alege doar flori albe, care sunt considerate pozitive. Alte culori ar putea transmite mesaje nedorite, deci sunt de evitat: florile galbene pentru că sunt rezervate morții, florile mov pentru că sunt doar pentru înmormântări, iar florile roșii pentru că sunt considerate negative.

Tradiții din Australia

Deseori, la ocazii speciale, printre care și inaugurarea unei case, nativii australieni practică ceremonii sacre în cadrul cărora ard anumite plante, pentru ca fumul să purifice spațiul și să aducă noroc. De altfel, locuințele tradiționale ale comunităților insulare se deosebesc de celelalte prin faptul că sunt înconjurate de plante medicinale și magice tradiționale (manioc, taro, cartof dulce și banane), precum și de cochilii de vietăți marine.

Iată, deci, cât de multe și variate sunt credințele și obiceiurile de casă nouă! Chiar dacă nu ești neapărat superstițios sau tradiționalist, integrarea câtorva dintre elementele menționate mai sus, la alegerea ta, pot avea cel puțin darul de a anima petrecerea de casă nouă și de a o face mai „colorată”.

Iar dacă încă nu ai identificat locuința potrivită pentru tine, contactează-ne și te vom ajuta să obții una nou-nouță!

 

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Avalon Estate, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.

Telefon Avalon 0771236453 Sună acum Telefon Avalon 0771236453 Sună acum
Email AvaonContact Contactează-ne
×

Fii la curent cu cele mai noi
informații din Avalon Estate!

Abonează-te la newsletter!