Blog

Piscina filtrată natural din Avalon Estate

18 august 2021

Scurt istoric al piscinelor filtrate natural

Piscinele filtrate natural, piscinele naturale sau bio piscinele, au luat naștere în Germania și Austria în anii ‘80.

De atunci, conform unui raport publicat de HCMA, un birou de arhitectură din Canada, sunt peste 20.000 de piscine naturale la nivel european. La nivel global, mai sunt în dezvoltare câteva astfel de piscine în regiunea Americii de Nord.

Procesul de curățare al unei piscine filtrate natural este diferit față de cel tradițional. Acest lucru presupune un mix de sisteme de filtrare, ce are scopul de a menține un ecosistem acvatic curat. Apa ce iese din zona de înot este în permanență recirculată printr-o zonă de regenerare unde este filtrată prin straturi de substraturi de pietriș.

Plantele folosite

Sunt trei tipuri de plante acvatice care se pot folosi la filtrarea apei din piscină:

  • plante plutitoare și înfloritoare: lotuși, nuferi sau crini de apă;
  • plante emergente: plante ce ocupă marginea piscinei. Acestea pot varia de la diverse ierburi până la fire de plante lungi și verzi;
  • plante submersibile: care au rolul de a oxigena apa.

Avantajele piscinelor filtrate natural

Piscinele filtrate natural au numeroase beneficii în plus față de cele filtrate într-un mod tradițional pe care le vom enumera pe scurt, în următoarele paragrafe.

1. Pentru sănătate și bunăstare 

Piscinele naturale oferă oamenilor cu sensibilități la substanțele chimice, cum ar fi clorul, posibilitatea de a înota fără a-și face griji cu privire la reacții adverse sau probleme respiratorii. În această categorie includem bebelușii, copii mici și persoanele cu o piele sensibilă (alergică sau atopică). Părinții pot sta liniștiți atunci când copii fac baie, știind că piscina nu este tratată cu substanțe chimice.

2. Pentru costurile operaționale

Piscinele naturale reprezintă următorul pas în dezvoltarea soluțiilor sustenabile și inovatoare pentru relaxare în cadrul construcțiilor noi. Mai mult decât atât, acestea pot fi folosite la reconversia piscinelor cu costuri de operare ridicate prin folosirea unui proces de filtrare prin gravitație ce reduce consumul total de energie al instalației. Acesta, combinat cu eliminarea utilizării substanțelor chimice, reduce în mod considerabil cheltuielile necesare unei astfel de piscine.

3. Pentru mediul înconjurător

Spațiile verzi sunt din ce în ce mai căutate iar o piscină naturală crește acest spațiu și oferă un cadrul natural plăcut vizual. Aceste iazuri de înot se îmbină perfect cu mediul înconjurător și elimină îngrijorările legate de scurgerea apei clorurate în canalizările municipale. În acest fel sunt reduse cantitățile de substanțe chimice ce intră în sistemul de apă.

4. Pentru îmbunătățirea ecosistemului

Un sistem de tratare biologic împreună cu un ecosistem echilibrat ajută la îmbunătățirea calității apei.

Avalon Estate

Avalon Estate este un proiect rezidențial, unic în România, ce se diferențiază de alte ansambluri rezidențiale prin investiția în siguranță și spațiile verzi. Sustenabilitatea se vede atât în conceptul peisagistic unic ce include parcul central rezidențial pe o suprafață de aproximativ 7.500 mp, cât și în facilitățile oferite clienților, cum este piscina filtrată natural despre care îți vom vorbi în următoarele rânduri.

Detalii generale

Piscina din Avalon Estate beneficiază de un sistem de filtrare natural al apei, va avea 165mp și va fi separată în două secțiuni: una mai mică pentru copii și una mai mare pentru adulți. Apa pentru ambele va fi filtrată cu sisteme naturale (EcoZones) care înconjoară zona de înot (SwimZones). În plus, cele 2 bazine vor fi separate de două filtre EcoFlo care vor fi ascunse sub pardoseala platformei care separă piscina de copii de cea de adulți.

Apa piscinei va circula prin conducte subterane, ceea ce înseamnă că apa va fi amestecată continuu între cele 2 bazine. Fundul piscinei pentru copii va fi înclinat ușor de la nivelul apei la 1m adâncime, în timp ce adâncimea constantă a celei pentru adulți va avea 2m.

Accesul spre cele 2 zone se va face diferit. La piscina pentru copii se va putea face accesul prin intrarea înclinată, iar accesul la piscina pentru adulți se va face printr-o scară sau trepte curbate din platformă. Zona de înot a piscinei pentru adulți va fi înconjurată de o zonă intermediară de nuferi.

În cadrul piscinei va fi creată o platformă circulară de piatră care va lega zona de nuferi și zona de filtrare. Aceasta va fi construită din beton și placată cu piatră naturală.  La partea superioară a acestei platforme se va crea un canal prin care apa va curge în piscină, ca o caracteristica suplimentară.

Modul de construcție

Față de o piscină tradițională, o piscină naturală necesită un mod de construcție diferit. În primul rând, perimetrul exterior al piscinei va fi construit din beton armat impermeabilizat. Pereții care separă zona de înot de zona de filtrare, respectiv zona de filtrare de zona de crini de apă vor fi realizați din zidărie plină ce va fi placată cu piatră naturală.

În al doilea rând, toate colțurile și îmbinările dintre podea și pereți vor fi curbate pentru a asigura etanșeitatea la apă și o curățare simplă.

Finisaje

Platforma de acces în piscină și pereții despărțitori vor fi placați cu piatră naturală. Tipul de piatră naturală se va potrivi, din punct de vedere estetic, cu piatra utilizată la amenajarea exterioară a zonei din jurul piscinei. Pardoseala zonelor de înot va fi finisată cu o tencuială simplă impermeabilizantă pentru o mai ușoară și bună întreținere.

Marginea exterioară a piscinei va fi acoperită cu pietriș, obținându-se o tranziție organică între aceasta și amenajarea exterioară.

Filtrare și plante

Vor exista 5 tipuri de filtrare biologică ce vor fi adaptate pentru a susține numărul de utilizatori ai piscinei. În combinație, ele vor păstra piscina curată și nu vor favoriza dezvoltarea algelor sau a micro organismelor. Astfel, apa se va menține perfect curată tot timpul necesitând o mentenanță minimă.

Plantele vor fi selectate în funcție de capacitatea lor de filtrare și potențialul lor de amenajare. Speciile vor fi adecvate climatului și vor fi selectate pentru înflorire în sezon, ori de câte ori este posibil. Va exista o combinație de plante erbacee, soluri și arbuști ce pot conține un amestec de plante sezoniere și perene, dacă clima va permite. Aceasta va oferi o diversitate de înălțimi, culori și texturi care vor fi proiectate în colaborare cu peisagiștii proiectului pentru a asigura integrarea piscinei în peisajul  înconjurător.

Îmbogățire ionică

În piscină vor exista filtre ionice ce vor injecta ioni benefici în apă ca un mecanism ajutător pentru îndepărtarea și controlul algelor. Acest lucru este necesar pe timpul verii, când temperaturile vor crește sau în caz de utilizare intensă.

Piscinele filtrate natural utilizează plante acvatice pentru a menține un ecosistem acvatic, se integrează natural cu mediul înconjurător și au beneficii pentru sănătatea celor ce au reacții adverse la substanțe chimice.

Avalon Estate este singurul complex rezidențial cu acest tip de piscină filtrată natural, ce se întinde pe o suprafață de 165mp.

Vino să faci parte din comunitatea exclusivistă Avalon Estate și bucură-te de piscina filtrată natural.

Contactează-ne pentru alte detalii!

Citește următorul articol

Înapoi la blog

Vezi mai sus Vezi mai departe
Acest site folosește cookie-uri pentru o mai bună experiență de vizitare. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare al acestor informații. Află detalii.