18 august 2021

Piscina cu filtrare prin plante din Avalon Estate

Scurt istoric al piscinelor filtrate prin plante

Piscinele filtrate pe cale naturală, prin plante sau bio piscinele, au luat naștere în Germania și Austria în anii ‘80.

De atunci, conform unui raport publicat de HCMA, un birou de arhitectură din Canada, sunt peste 20.000 de piscine de acest tip la nivel european. La nivel global, mai sunt în dezvoltare câteva astfel de piscine în regiunea Americii de Nord.

Procesul de curățare al unei piscine filtrate prin plante este diferit față de cel tradițional. Acest lucru presupune un mix de sisteme de filtrare, ce are scopul de a menține un ecosistem acvatic curat. Apa ce iese din zona de înot este în permanență recirculată printr-o zonă de regenerare unde este filtrată prin straturi de substraturi de pietriș.

Plantele folosite

Sunt trei tipuri de plante acvatice care se pot folosi la filtrarea apei din piscină:

  • plante plutitoare și înfloritoare: lotuși, nuferi sau crini de apă;
  • plante emergente: plante ce ocupă marginea piscinei. Acestea pot varia de la diverse ierburi până la fire de plante lungi și verzi;
  • plante submersibile: care au rolul de a oxigena apa.

Avantajele piscinelor filtrate prin plante

Piscinele filtrate prin plante au numeroase beneficii în plus față de cele filtrate într-un mod tradițional, pe care le vom enumera pe scurt, în următoarele paragrafe.

Pentru sănătate și bunăstare 

Piscinele cu filtrare prin plante le oferă oamenilor cu sensibilități la substanțele chimice, cum ar fi clorul, posibilitatea de a înota fără a-și face griji cu privire la reacții adverse sau probleme respiratorii. În această categorie includem bebelușii, copii mici și persoanele cu o piele sensibilă (alergică sau atopică). Părinții pot sta liniștiți atunci când copii fac baie, știind că piscina nu este tratată cu substanțe chimice.

Pentru costurile operaționale

Piscinele cu filtrare prin plante reprezintă următorul pas în dezvoltarea soluțiilor sustenabile și inovatoare pentru relaxare în cadrul construcțiilor noi. Mai mult decât atât, acestea pot fi folosite la reconversia piscinelor cu costuri de operare ridicate prin folosirea unui proces de filtrare prin gravitație, care reduce consumul total de energie al instalației. Acesta, combinat cu eliminarea utilizării substanțelor chimice, reduce în mod considerabil cheltuielile necesare unei astfel de piscine.

Pentru mediul înconjurător

Spațiile verzi sunt din ce în ce mai căutate, iar o piscină cu filtrare prin plante crește acest spațiu și oferă un cadrul natural plăcut vizual. Aceste iazuri de înot se îmbină perfect cu mediul înconjurător și elimină îngrijorările legate de scurgerea apei clorurate în canalizările municipale.

Pentru îmbunătățirea ecosistemului

Un sistem de tratare biologic împreună cu un ecosistem echilibrat ajută la îmbunătățirea calității apei.

Avalon Estate

Avalon Estate este un proiect rezidențial unic în România, care se diferențiază de alte ansambluri rezidențiale prin investiția în siguranță și spațiile verzi. Sustenabilitatea se vede atât în conceptul peisagistic care include parcul central rezidențial pe o suprafață de aproximativ 7.500 mp, cât și în facilitățile oferite clienților, așa cum este piscina filtrată prin plante.

Detalii generale

Piscina din Avalon Estate beneficiază de un sistem de filtrare natural al apei și va fi împărțită în două secțiuni: una mai mică pentru copii și una mai mare pentru adulți. Apa din ambele zone va fi filtrată cu ajutorul unor sisteme naturale (EcoZones) care înconjoară zona de înot (SwimZones). În plus, cele 2 bazine vor fi separate de două filtre EcoFlo, care vor fi ascunse sub pardoseala platformei care separă piscina de copii de cea de adulți.

Apa piscinei va recircula prin conducte subterane. Fundul piscinei pentru copii va fi înclinat ușor de la nivelul apei la 1 m adâncime, în timp ce adâncimea constantă a celei pentru adulți va avea 2 m.

Accesul spre cele 2 zone se va face diferit. La piscina pentru copii se va putea face accesul prin intrarea înclinată, iar accesul la piscina pentru adulți se va face printr-o scară sau trepte curbate din platformă. Zona de înot a piscinei pentru adulți va fi înconjurată de o zonă intermediară de nuferi.

În cadrul piscinei va fi creată o platformă circulară de piatră, care va lega zona de nuferi și zona de filtrare. Aceasta va fi construită din beton și placată cu piatră naturală.  La partea superioară a acestei platforme se va crea un canal prin care apa va curge în piscină, ca o caracteristică suplimentară.

Modul de construcție

Față de o piscină tradițională, o piscină cu filtrare prin plante necesită un mod de construcție diferit. În primul rând, perimetrul exterior al piscinei va fi construit din beton armat impermeabilizat. Pereții care separă zona de înot de zona de filtrare, respectiv zona de filtrare de zona de crini de apă vor fi realizați din zidărie plină ce va fi placată cu piatră naturală.

În al doilea rând, toate colțurile și îmbinările dintre podea și pereți vor fi curbate, pentru a asigura etanșeitatea și o curățare eficientă.

Finisaje

Platforma de acces în piscină și pereții despărțitori vor fi placați cu piatră naturală. Tipul de piatră naturală se va potrivi, din punct de vedere estetic, cu piatra utilizată la amenajarea exterioară a zonei din jurul piscinei. Pardoseala zonelor de înot va fi finisată cu o tencuială simplă, impermeabilizantă, pentru o mai ușoară și bună întreținere.

Marginea exterioară a piscinei va fi acoperită cu pietriș, obținându-se o tranziție organică între aceasta și amenajarea exterioară.

Filtrare și plante

Vor exista 5 tipuri de filtrare biologică ce vor fi adaptate pentru a susține numărul de utilizatori ai piscinei. În combinație, ele vor păstra piscina curată și nu vor favoriza dezvoltarea algelor sau a microorganismelor. Astfel, apa se va menține perfect curată tot timpul, necesitând o mentenanță minimă.

Plantele vor fi selectate în funcție de capacitatea lor de filtrare și potențialul lor de amenajare. Speciile vor fi adecvate climatului și vor fi selectate pentru înflorire în sezon, ori de câte ori este posibil. Va exista o combinație de plante erbacee, soluri și arbuști ce pot conține un amestec de plante sezoniere și perene, în cazul în care clima va permite. Aceasta va oferi o diversitate de înălțimi, culori și texturi care vor fi proiectate în colaborare cu peisagiștii proiectului.

Îmbogățire ionică

În piscină vor exista filtre ionice care vor injecta ioni benefici în apă, constituind un mecanism suplimentar pentru îndepărtarea și controlul algelor. Acest lucru este necesar pe timpul verii, când temperaturile vor crește sau în caz de utilizare intensivă.

Piscinele filtrate astfel utilizează plante acvatice pentru a menține un ecosistem acvatic, se integrează natural în mediul înconjurător și au beneficii incontestabile pentru sănătatea persoanelor cu reacții adverse la substanțe chimice.

Vino să faci parte din comunitatea exclusivistă Avalon Estate și bucură-te de piscina filtrată cu ajutorul plantelor, printr-o metodă biologică!

Contactează-ne pentru alte detalii!

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Avalon Estate, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.

Telefon Avalon 0771236453 Sună acum Telefon Avalon 0771236453 Sună acum
Email AvaonContact Contactează-ne